Det er mye som er viktig på tur, men når sniken er montert og det blir antydning til aktivitet - da havner bålkos, pølser på bålet, sløve i sola og kaffekoppen i andre rekke.
Om morran når jeg kryper ut av soveposen, så er første prioritet å sjekke bruket på isen. Har jeg vært riktig heldig kan jeg starte dagen med å dra dagens første fangst opp på ishullet, og da havner den ferske røya på bålpanna til frokost.
Tips til isfiske
Min erfaring er at det lønner seg å tilpasse bruket etter hvilken art du vil lure på kroken. Der røya fristes av en dansende røyeblink, kan blinken skremme den varsomme ørreten. En enkel fiskekrok med mark på og et lite søkke fungerer ofte best hvis du vil lure storørreten til å bite på. Finnes det både ørret og røye i vannet, kan du jo prøve begge deler og se om det er forskjell på hva du får på de ulike agnene.
Jeg pleier ofte å henge sena over en kvist når jeg setter snik. Vinddrag i lufta gir kvisten nok bevegelse til agnet. Kvisten vil også avlaste spenninga på snøret og minsker risikoen for at storfisken sliter bruket.
Jeg monterer også en bjelle på kvisten for å få ha en ekstra nappvarsling. Bjella gir isfisket en ekstra spennende dimensjon, som kan føre til at kaffekoppen havner i lufta når jeg skvetter til av lyden. Suser vinden litt, skal det derimot ikke mye til for at bjellelydene forsvinner i de naturlige lydene fra vidda og skog. Da er det bevegelse i kvisten om fungerer som nappvarsler.
Video - fiske med snik ( 1`27`` min)
Spennende opplevelser på isen
Det er både behagelig og utrolig spennende å sitte i hvileposisjon og følge med på disse kvistene, for så å plutselig se at den ene står i strak bue ned i hullet. Da spretter jeg opp fra reinskinnet og rører ikke bakken før jeg på imponerende kort tid har grepet pilkestikka og opprettet kontakt med fisken som kjemper i andre enden. De neste sekundene blir avgjørende både for humør og språk - trekker jeg fisken opp på isen eller glipper den i siste sekund? Hvordan det nå enn arter seg; har du fått se et glimt av ei feit røye gjennom hullet, så slutter i alle fall ikke fisketuren med det første.
Rapporter fangsten på NatureIT appen
Alle finnmarkinger fisker gratis etter innlandsfisk på Finnmarkseiendommen, og visste du at du som bosatt i Finnmark kan løse gratiskort og rapportere fangsten du får? Det håper vi du gjør, fordi fangstrapporter gir oss verdifull informasjon om friluftsaktivitetene og ressursene på Finnmarkseiendommen.
Opprett en profil på www.natureit.no og løs gratiskort for bosatte i Finnmark.