Ti tips for isfiske

Utmarksforvalter Egil Liberg deler sine isfiske-tips.

1.  Fisk på grunner, marbakker, odder, sund og i bukter. Bruk flyfoto på kart.finn.no for å se hvor du bør stå.

2. Bruk lokkeblink om røya dominerer i vannet. Bruk gjerne kunstig lys som blinker i kontakt med vann for å lokke røya. Ha også med mormyska. Den er mer populær hos ørreten, men frister også småspist og varsom røye.

3. Bruk maggot som agn, gjerne i rød og hvit kombinasjon
. Akkar, reke og ost fungerer også. Skjærer du av en bit av den hvite buken på røya, kan den også brukes.

4. Morrabettet er et begrep og ikke et dumt valg av fisketid. Røya kan også være aktiv utover formiddagen og særlig sen ettermiddag. Erfaringsmessig er det dårligst fiske midt på dagen, men det er jo da det er triveligst å kose seg på isen.

5. La blinken eller mormyshkaen dunke i bunnen med jevne mellomrom om det ikke napper. Det virvler opp bunnsedimenter, og gjør røya nysgjerrig. Når det stiger en dansende røyeblink og en saftig klyse maggot opp fra støvskyen, er det bare å vente i spenning.

6. Napper det fortsatt ikke? Varier bevegelsen i røyeblinken. Aggressive lokkenapping kan være effektivt noen ganger, mens andre ganger er det den svakeste ristingen på pilkestikka som er rett medisin.

7. Om fisken er lite bevegelig, kan du være det. Lag flere hull i isen og fisk i dem. 

8. Er det ørret i vannet, prøv grunner og ha et bruk stående. Ørreten er litt mer sky, og blir fort skremt av en stor røyeblink. Prøv meitemark og et lite blylodd eller mormyshka dersom du i hovedsak fisker ørret.

9. Er det dypt, fisk også i øvre vannlag og ikke bare langs bunnen. Spesielt på senvinteren kan fisken være på næringssøk helt oppunder iskanten.

10. Lag lyd. Fest en liten snapvirvel eller tilsvarende i røyeblinken. Den lille klirringen som oppstår når den dunker mot røyeblinken, vil kunne tiltrekke nysgjerrig fisk.


NB: Tenk sikkerhet. Fisker du veldig sent i sesongen eller i vann som kan påvirkes av kraftproduksjon, vis isvett og vær oppmerksom på råker og svarte partier på isen. Sjekk varsom.no

Skitt fiske!