Sjølaksefiske

Sjølaksefiske er en særrettighet for de som bor i Finnmark. Alle kan søke om lakseplass, men primærnæringsutøvere og bosatte i kommunen prioriteres ved tildeling. Lakseplassene tildeles for tre år.  

Myndighetene har stengt krokgarnfisket ut 2025. 

Søk lakseplass i kartet

Kartet nedenfor viser sjølakseplassene på Finnmarkseiendommen. Søknadsfristen er 1. desember.

I kartet søker du sjølakseplass ved å trykke på ledig (grønn) eller omsøkt (gul) lakseplass. Røde plasser er opptatt.  Du kan også søke sjølakseplass via søknadsskjemaet. 


Se større kart

Sjølaksefiskerens oppgaver
  1. Søk lakseplass hos FeFo.
  2. Registrer deg hos Statsforvalteren når kontrakten er inngått med oss.
  3. Betal fiskeravgift innen fastsatt registreringsfrist (det gjør du på samme sted som du registrerer deg).
  4. Når du har mottatt kvittering på SMS kan du begynne fisket.
  5. Rapporter fangst til SSB.

Søk lakseplass/ få grunneiers tillatelse

Dersom du ikke eier eiendommen du skal fiske på, må du ha tillatelse fra grunneier. Tillatelsen bør være skriftlig og tidsbegrenset.
Fiskere som har sjølakseplass på Finnmarkseiendommen må ha gyldig kontrakt med FeFo for inneværende år. Det får du ved å søke lakseplass hos oss.

Registrer deg hos Statsforvalteren

Alle som skal fiske etter anadrom laksefisk med faststående redskap i sjøen må registrere seg årlig i Statsforvalterens lakseregister
Tidligere registrerte fiskere logger seg inn i Statsforvalterens lakseregister. Skal du fiske på samme plass som før, bør du sjekke at fiskeplassnummer og kartfesting er riktig. Skal du fiske på ny plass, må du registrere plassen.  
Det er krav om identifisering med bruk av BankID ved første pålogging. 

Betal fiskeravgift

Hvis du er fylt 18 og skal fiske etter anadrom laksefisk med faststående redskap i sjøen må du betale statlig fiskeravgift. Avgiften er forbundet med den enkelte fisker, og ikke med antall redskaper/fiskeplasser.  Fiskeravgiften må være betalt (og eventuelt sendt til Statsforvalteren) innen fastsatt registreringsfrist.

  • Dersom registrert fisker har hjelpere til å røkte bruk, så skal hjelperne også betale fiskeravgift. Hjelperne skal ikke registrere plass på seg selv.
  • Ved kontroll fra fiskeoppsynet er fiskere pliktig til å vise kvittering for betalt avgift.  
  • Fiskeravgiften gjelder også for fiske i vassdrag.  
  • Norske og svenske flyttsamer er fritatt for å betale avgift for fiske som de etter reindriftsloven har rett til å drive.  

Kvittering

Du kan ikke fiske lovlig før registreringen er godkjent. Alle som registrerer seg vil få en SMS som kvittering når registrering er godkjent. 
Fangstdagbok er ikke gyldig som kvittering, da Statsforvalteren oppfordrer til bruk av elektronisk fangstdagbok.

Om du ønsker å få tilsendt fysisk fangstdagbok må du huke av på dette i registreringsprosessen. Om dette ikke gjøres må elektronisk fangstdagbok benyttes.

Rapporter fangst

God fangststatistikk er viktig for god lakseforvaltning, derfor er det viktig at fangstdagbøkene føres nøyaktig. Manglende fangstrapportering kan føre til at du blir utestengt fra fiske neste sesong. 

Miljødirektoratet har lansert elektronisk fangstdagbok som du finner når du er innlogget i lakseregisteret.

Dersom du velger å benytte fysisk fangstdagbok, så skal denne sendes direkte til Statistisk sentralbyrå (se adresse i fangstdagboka) snarest mulig etter at fisket er avsluttet. 

Fisketider og -redskaper

Reguleringer og fisketidene i sjølaksefiske finner du i forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i sjøen. Forskriften åpner kun for fiske med kilenot og lakseverp. Det åpnes ikke for fiske med krokgarn.

Forskriften åpner ikke for fiske etter laks med faststående redskaper i sjøen i Berlevåg, Tana og Gamvik kommuner, samt ytre deler av kommunene Lebesby (nord for en linje fra Veidgamneset til Vardnesodden) og Nordkapp (nord for en linje fra Hjellneset til Flatvika).

Regler for tildeling av sjølakseplasser

Laksefiske med faststående redskap kan i henhold til Finnmarkslovens § 27 bare foregå etter tildeling av lakseplass fra FeFo. Alle lakseplasser i en kommune fornyes vanligvis hvert tredje år, men det er mulig å søke på ledige lakseplasser utenom fornyelsessåret.

1. Søknad

Søknad skal innsendes på elektronisk søknadsskjema. Dette finnes på fefo.no.

Søknaden må være fullstendig utfylt. Søknader som ikke er fullstendig utfylt vil som regel bli returnert søker. Søkere som ikke har tilgang på internett, eller av en annen årsak ikke kan søke selv elektronisk, bes ta kontakt med FeFo.

2. Behandling av søknaden

Søknadsfristen er 1. desember. Søknaden sendes FeFo. Søknader som kommer inn etter søknadsfristen men før 1. februar behandles fortløpende atter at tildeling og klagebehandling er gjennomført.

3. Tildelingsvilkår

Hovedvilkåret for å få tildelt lakseplass er at søker er fast bosatt i kommunen jf. finnmarkslovens § 22 b. FeFo kan likevel tillate andre enn kommunens innbyggere å fiske jf. § 25.

I tillegg må ett av følgende vilkår være oppfylt:

a. Søker er aktiv utøver av primærnæring(er). Med primærnæring menes landbruk, reindrift, fiske og utmark. Tildeling av lakseplass til reindriftsutøvere skjer fortrinnsvis i eget sommerbeitedistrikt. Annen lokal næringsutøvelse herunder reiselivsbasert virksomhet kan vurderes på samme måte. Særlig gjelder dette hvor tildelingen vil styrke bosettingsgrunnlaget i næringssvake områder. Søkere kan få inntil 3 plasser på Finnmarkseiendommen inklusive private plasser.

b. Tildeling kan skje blant annet for å sikre bosetningen i ytterdistriktene og/eller i næringssvake distrikter for å bidra til rekruttering for å ivareta tradisjonen. Det kan tildeles rekrutteringsplass til bosatt ungdom under 25 år. Det kan tildeles lakseplass til bosatte som kan dokumentere tilknytning til sjølaksefisket (også som hjelpesmann) og som ønsker å bevare kulturen og tradisjonen. Utdanningsinstitusjoner kan tildeles to lakseplasser i opplæringsøyemed. Søkere kan få 2 plasser inklusive privat plass.

4. Vektlegging av momenter i prioritert rekkefølge ved konkurranse om plassene

Nedenfor følger i prioritert rekkefølge de momenter som vektlegges ved konkurranse om lakseplassene:

a. Lang tids sammenhengende ansiennitet / tidligere bruk av plassen(e) av søker/familie. Pensjonister må regne med å bli prioritert bak aktive yrkesutøvere, dog slik at to lakseplasser beholdes.
b. Søkers tilknytning til primærnæringene.
c. Betydning for bosettingen i området.
d. Søkers bosted – nærhet til lakseplassen.
e. Søkers alder – betydning for rekruttering til primærnæringene og sjølaksefisket.

I tillegg vil betydningen for samisk kultur vektlegges ved ellers like vilkår. Dersom det ikke er mulig å skille søkerne med bakgrunn i punktene a. – e. kan det foretas loddtrekning. Den av søkerne som ikke får tildelt plass ved konkurranse, kan søke om andre, ledige plasser på Finnmarkseiendommen innen 1.april.

Utdanningsinstitusjoner prioriteres ved eventuell konkurranse mellom utdanningsinstitusjoner og andre søkere som oppfyller unntaksbestemmelsen.

5. Antall lakseplasser

Hver søker kan inneha inntil 3 lakseplasser dersom de regnes som primærnæringsutøver. Her medregnes de private lakseplassene søkeren eventuelt disponerer.

Pensjonister, uføre og andre etter unntaksbestemmelsene kan inneha inntil to lakseplasser, private plasser medregnet.

6. Hvem kan benytte lakseplassen

Søkeren kan benytte lakseplassen.

Det kan benyttes leid hjelp, men den som har fått tildelt lakseplassen skal hele tiden delta aktivt i fisket og holde båt og bruk. Framleie eller bortlån er ikke tillatt.

Ved innehavers dødsfall kan familie fortsette fisket på lakseplassen(e) ut inneværende tildelingsperiode. Melding om dette skal gis FeFo.

7. Mislighold

Urettmessig bruk av lakseplass eller brudd på disse reglene, kontrakten eller offentlig regelverk kan føre til inndragning, ilegging av gebyr, utestengelse og/eller politianmeldelse.

8. Plassering og innbyrdes avstand mellom lakseplassene.

Den lakseplass som tildeles skal ha en slik utstrekning som offentlig regelverk tillater.

9. Tildelingstid

Alle lakseplassene i en kommune skal fornyes samme år, hvert tredje år. Derfor kan tildelingsperioden variere, fra 1-3 års perioder slik at alle lakseplassene i en kommune fornyes hvert tredje år.

10. Inndragning

Tildelt lakseplass som ikke benyttes i tildelingsperioden kan inndras, eventuelt ikke bli fornyet ved neste gangs tildeling.

Lakseplasser som blir benyttet i strid med regelverket eller ved manglende betaling av saksbehandlingsgebyr kan inndras. Inndratte plasser kan tildeles andre søkere.

11. Dispensasjon

Dersom det foreligger særlige grunner kan FeFo tildele lakseplasser på vilkår som avviker fra reglene.

Vedtatt 15.09.2020.

Fornyelse av sjølakseplasser

Før fiskesesongen 2024 fornyes lakseplassene i Alta, Nesseby, Nordkapp og Vadsø. 

I øvrige kommuner kan du søke på lakseplasser som er ledige. Søknadsfristen er 1. desember.

Alle lakseplassene i en kommune settes ledige hvert tredje år. Tildelingsperioden varierer fra ett til tre år, avhengig av når du søker. Hvert år kan du søke på ledige (grønne) lakseplasser. 

  • Etter endt fiske i 2023 fornyes alle lakseplassene i kommunene Alta, Nesseby, Nordkapp og Vadsø for fiskesesongene 2024-2026.
  • Etter endt fiske i 2024 fornyes alle lakseplassene i kommunene Båtsfjord, Gamvik, Hasvik, Lebesby, Loppa og Vardø for fiskesesongene 2025-2027.
  • Etter endt fiske i 2025 fornyes alle lakseplassene i kommunene Berlevåg, Hammerfest, Måsøy, Porsanger, Sør-Varanger og Tana for fiskesesongene 2026-2028.

 De ulike fisketidene finnes i "Forskrift om fisketider for fiske etter anadrome laksefisk i sjøen"..

Treårige kontrakter på sjølakseplasser

Sjølaksefiskere får treårige kontrakter. Fiskerne betaler kun saksbehandlingsgebyr ved søknad og tildelt kontrakt.

Statistikk sjølaksefisket

Kontakt

Steinar Normann Christensen
utmarksforvalter/meahccehálddašeaddji
E-post
Telefon 78 95 50 00
Mobil 90 50 33 29