Mineraler og naturstein

Vil du lete etter gull?

Leting etter gull i løsmasser

Mineralloven skiller mellom statens mineraler (tetthet høyere enn 5 cm3), og grunneiers mineraler. Gull i løsmasser (alluvialt gull) regnes som grunneiers mineral. 

Gullvasking er bruk av enkle håndholdte verktøy og vaskepanne i bekker og elver for å vaske små mengder med grus. Gullvasking foregår innenfor i mineralloven.

Leteretten

Den frie leteretten innebærer at enhver kan lete etter mineraler på fremmed grunn, jf. mineralloven § 8. Leteretten gir kun rett til å lete etter mineraler for å konstatere om det er mineraler i området eller ikke.  
Leteretten gir ikke rett til å ta med seg grunneiers mineraler (som for eksempel alluvialt gull) fra terrenget.

Gullvasking

Med gullvasking menes vasking av små mengder med grus ved bruk av enkle håndholdte verktøy og vaskepanne i bekker og elver. Det er svært begrensede terrenginngrep som kan foretas i kraft av leteretten, uten å ha tillatelse fra grunneier. Leteren kan ikke gjøre naturinngrep som fører til skade i terrenget. Leting med bruk av større redskaper, maskineri, slanger, pumper etc.  inngår ikke i den frie leteretten. Det kan medføre endring av vannførselen i vassdraget og ha uønsket miljøpåvirkning. 

Før man setter i gang med leting, plikter man å varsle etter mineralloven § 10, og i noen tilfeller kreves særskilt tillatelse.  Finnmarkseiendommen skal varsles skriftlig senest to uker før letingen starter. Også Sametinget, statsforvalteren og distriktsstyret i reindriften skal varsles.
Leteren må alltid ta hensyn til natur og miljø, og sørge for å desinfisere utstyr som brukes i bekker og elver.  

Naturstein

Naturstein er betegnelsen på all stein som kan sages, spaltes eller hugges til plater og emner for bruk i utearealer, bygninger og monumenter. I Finnmark tas det ut blokkstein og skifer, som Masikvartsitt, Barents Blue, Barents Red og Altaskifer.

Naturstein er grunneiers mineral. Uttak av naturstein på Finnmarkseiendommen skjer etter avtale (utvinningsrett) og det svares en grunneieravgift til FeFo. Alle uttak er konsesjonspliktig etter Mineralloven.

Grunneiers mineraler

Eksempler på grunneiers mineraler er industrimineraler, naturstein og byggeråstoffer som grus, sand og pukk.  

Industrimineraler er et felles navn for mineraler og bergarter som brukes i industrien, på grunn av sine fysiske eller kjemiske egenskaper (bl.a. kalkstein, olivin, nefelinsyenitt, kvarts, og dolomitt).
Industrimineraler er mineraler og bergarter som produseres på grunn av sine fysiske, kjemiske, ikke-metalliske egenskaper. Industrimineraler utnyttes i mange ulike produkter, blant annet som fyllstoff i maling, papir og plast, og som hovedbestanddeler i keramikk, glass og sement. På Finnmarkseiendommen utvinnes nefelinsyenitt på Stjernøya og kvartsitt ved Elkem i Austertana.

Naturstein (bl.a. larvikitt, granitt, marmor, skifer og murestein)
Naturstein er betegnelsen på all stein som kan sages, spaltes eller hugges til bruk i utearealer, bygninger og monumenter. Vi skiller mellom skifer, murestein og blokkstein.

Byggeråstoffer (grus, pukk, og leire)
Disse benevnelsene brukes om hverandre som felles betegnelse på løsmasser til bygge- og anleggsformål. I geologisk terminologi defineres sand og grus innenfor bestemte kornfraksjoner:
Pukk er knust fjell. De mest vanlige bergartene som brukes til pukk er gneis, granitt, kvartsitt, gabbro og syenitt. Leire er kornstørrelse i leirfraksjonen mindre enn 0,002 mm. Les mer om leting, undersøkelse og utvinningsrett av grunneiers mineraler 

Regler for leting, utvinning av drift av mineralske ressurser går fram av Mineralloven.
Veileder til mineralloven gir nærmere beskrivelse av regelverket for undersøkelsesrett, leterett og utvinningsrett.

Les mer om mineraler.

Statens mineraler

Statens mineraler utgjør alle metaller med egenvekt 5 gram/cm³ eller høyere

  • herunder krom, mangan, molybden, niob, vanadium, jern, nikkel, kobber, sink, sølv, gull, kobolt, bly, platina, tinn, sink, zirkonium, wolfram, uran, kadmium og thorium og malmer av slike metaller. Med unntak av alluvialt gull.
  • metallene titan og arsen, og malmer av disse
  • magnetkis og svovelkis

Les mer om leting, undersøkelse og utvinningsrett.

Metalliske malmer brukes om mineraler hvor formålet er å lage metaller. Dette kan for eksempel være jern, nikkel, kobber, gull og sølv. Etter at driften ved Biedjovággi-gullgruve i Kautokeino opphørte har det ikke vært utvinning av metalliske malmer i Finnmark . Nå venter Nussir ASA på driftskonsesjon for utvinning av kobber fra Repparfjord kobberforekomst på fjellet Nussir og Ulveryggen. Gruvevirksomhet i Troms og Finnmark er omstridt, særlig på grunn av arealinngrepene.   

Metalliske malmer er statens mineraler. Her betaler utvinner en forhøyet grunneieravgift til FeFo, der FeFo er grunneier.  

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge varer en undersøkelsesrett og kan den forlenges?
Hovedregelen er 7 år. Kan forlenges dersom søkeren kan sannsynliggjøre at undersøkelser ikke kan bli fullført innen fristen på grunn av ekstraordinære forhold som ikke skyldes søkeren, jf. mineralloven § 23

Hvor finner jeg søknadsskjema for utvinningsrett?
Det finnes ikke eget skjema for utvinningsrett. Søker må selv utarbeide søknad, med nødvendige vedlegg. Veiledning er under utarbeidelse.

Kan man søke om dispensasjon fra kravet om driftskonsesjon?
Per i dag foreligger det ingen hjemmel for dispensasjon fra kravet om driftskonsesjon.

Må man ha godkjent reguleringsplan for å søke driftskonsesjon?
Nei, men eventuelt tildelt driftskonsesjon erstatter ikke krav om tillatelse etter annet lovverk. Det er søkers ansvar å innhente alle nødvendige tillatelser.

Det er plagsomt mye støv og støy fra et uttak i nærheten der jeg bor. Hvor kan jeg henvende meg om dette?
Støy og støv fra mineraluttak reguleres av forurensningsforskriftens del 7, kapittel 30. Det er Fylkesmannen som fører tilsyn med uttak som omfattes av forskriften.

Skal resultatet av undersøkelser meldes inn til myndighetene?
Ja. Undersøkelsesrapporter, måledata og prøvemateriell skal sendes DMF når undersøkelsene på statens mineraler er ferdig eller senest 6 måneder etter at undersøkelsesretten er opphørt.

Forurensning, utslipp fra masseuttak, er det DMF sitt ansvar?
DMF er ikke forurensningsmyndighet, men vi skal bidra til at driften i massetakene tar hensyn til det forurensningsmyndigheten har bestemt. Ved tildeling av driftskonsesjon, kan DMF imidlertid sette vilkår om avbøtende tiltak knyttet til miljø.

Hva menes med arealavklaring?
Det betyr å bestemme hva ulike områder skal/kan brukes til (eller ikke). Det er kommunene som er den viktigste myndigheten i denne sammenhengen. De har i oppgave  å planlegge hva som skal legges hvor, f.eks. hvor det kan være boliger, grøntområder, industri, veger, masseuttak,  landbruk osv.  Det er plan-og bygningsloven som  sier hvordan denne planleggingen skal foregå. Det er flere plantyper. Kommuneplanens arealdel er overordnet og grovmasket. Så er det reguleringsplaner, og av dem er detaljplan den mest detaljerte. I alle plantyper skal miljø og andre samfunnsinteresser veies opp mot hverandre.

Gjelder mineralloven uttak av masser fra steintipper?
Mineralloven gjelder uttak av masse fra fast fjell og løsmasse i naturlig forekomst. Loven omfatter ikke deponimasser eller tipper fra tidligere uttak. Unntaket er uttak fra steintipper som inneholder statens mineraler.

Hvor finner jeg søknadsskjema for undersøkelsesrett til statens mineraler?
Søknadsskjema for undersøkelsesrett til statens mineraler finner du under "Søknader og rapportering" i hovedmenyen.

Blir det sendt ut faktura for betaling av søknadsgebyr og årsavgift?
Nei. Det er søkers og rettighetshavers ansvar å betale gebyr/årsavgift. Søknadsgebyr skal betales ved innlevering av søknaden. Årsavgift skal betales forskuddsvis innen 15. januar. Betales det ikke innen fristen, skal en tilleggsavgift på 50 % betales innen 30. april samme år. Rettigheten faller bort dersom tilleggsavgiften ikke blir betalt innen fristen.

Skal kommunen godkjenne driftsplanen først, og så DMF, eller omvendt?
Mineralloven har egne bestemmelser om driftsplan. DMF godkjenner driftsplanen. Den skal i utgangspunktet holdes innenfor rammene som reguleringsplanen setter, hvis reguleringsplan finnes. Vi sender søknad om driftskonsesjon, inkl. driftsplanforslag på  høring til bl.a. kommunen. Da skal kommunen vurdere om driftsplanen er i tråd med evt. reguleringsplan.

Hva er en driftsplan?
Driftsplanen er driverens redskap for gjennomføring av uttaket. Planen skal også være grunnlag for DMFs tilsyn i det enkelte uttaksområde og for beregning av økonomisk sikkerhetsstillelse for gjennomføring av sikringstiltak og oppryddingstiltak, jf. kapittel 2 i forskrift til mineralloven. Driftsplanen skal omfatte hele området der det er gitt tillatelse til uttak/terrenginngrep (reguleringsområdet, konsesjonsområdet). Planlegging og uttak av mineralforekomster må tilpasses forekomstens geologi og topografien i det enkelte uttaksområde.

Nefelinsyenitt og kvartsitt er to mineraler som utvinnes i Finnmark. Sibelco Nordic driver gruvedrift på nefelinsyenitt på Stjernøya, som brukes til å lage glass, keramikk og fyllstoff. Elkem utvinner kvartsitt i Austertana, som er en viktig råvare for silisiumproduksjon. I tillegg finnes det natursteinforekomster i Alta og Kautokeino, hvor Alta Skiferbrudd og MQ Granite henter ut "Altaskifer" og natursteinen "Masikvartsitt".