Elgjakta 2023 oppsummert

Elgjakta på Finnmarkseiendommen er over for i år, absolutt siste jaktdag var søndag 5. november. Jakta endte til slutt med 667 felte elg, fordelt på 228 voksne okser, 54 voksne kyr, 98 ungokser, 67 kviger og 219 kalver. 

Antall felte elg er på nivå med de to foregående årene, men langt unna toppårene vi hadde i perioden 2010 til 2020 (se figur). 

«Ser vi en elgbestand som er i ferd med å stabilisere seg? Og at fellingstallene i årene som kommer vil ligge et sted mellom 650 og 700 dyr?», spør utmarksforvalter Anders Aarthun Ims. «Mange husker gjerne toppårene og ønsker seg tilbake dit. Men elgbestanden og beitegrunnlaget må sees i sammenheng, og kanskje er dagens elgbestand på et mer bærekraftig nivå?», undrer han.  

Nytt av året var at jaktlag som felte kalver med slaktevekt under 50 kg. kunne få et nytt fellingskort tilsvarende det kortet som ble brukt på kalven. Det ble delt ut 30 slike erstatningskort. Ordningen skal stimulere til uttak av små kalver som gjerne lav vinteroverlevelse og ofte blir dårlige avlsdyr. Uttaket av små kalver var større i år sammenliknet med tidligere år, noe som kan tyde på at ordningen har fungert. Tiltaket skal vurderes i de kommende bestandsplanmøtene. 

Fellingsmål 

Før jakta settes det fellingsmål for hver delbestand; et måltall på hvor mange fellinger vi ønsker å oppnå. I år var samlet fellingsmål på 696 dyr, det vil si at vi endte med en måloppnåelse på 95,6 %.

«Når fellingstallet er så nærme fellingsmålet, tyder det på at kvotene harmonerer godt med den faktiske elgbestanden. FeFo har ikke nøyaktige tall på hvor mange elg vi har i Finnmark, det er det stort sett ingen elgforvaltere som har. Men heldigvis har vi sett elg. Sett elg gir oss en indeks, kall det gjerne en pekepinn på om bestanden er stabil eller på tur opp eller ned. Sett elg er et kjempeviktig verktøy for oss, og vi er stolt over at de fleste av jaktlagene som jakter på Finnmarkseiendommen leverer inn sett elg», forklarer Ims. 

Til tross for at måloppnåelsen er god totalt sett, er det lokale forskjeller. I mange kommuner ble det felt noen flere dyr enn vi hadde mål om. I Porsanger ble det felt seks flere dyr enn målsetningen på 87, og i Vadsø-Vardø ble det felt fem flere enn de planlagte 19. 

I Sør-Varanger endte avskytingen nøyaktig på fellingsmålet med 90 felte dyr, mens i Tana ble det skutt ett dyr mer enn fellingsmålet på 160 dyr.

I Karasjok og Kautokeino endte avskytingen langt under fellingsmålet. I Karasjok ble 80 % av fellingsmålet nådd (122 av 150 dyr), mens avskytingen i Kautokeino endte på 60 % av fellingsmålet (34 av 56 dyr). 

Nye bestandsplaner 

Mens elgjegerne pusser våpen for vinterlagring og nyter gode måltider med kortreist elgkjøtt, så ser FeFo allerede fram mot neste års jakt og starter opp vinterens bestandsplanarbeid. I vinter skal planene i bestandsplanområdene Porsanger, Karasjok-Kautokeino og Alta rulleres. I tillegg skal vi avholde det årlige møtet i Sør-Varanger og Tana-Varanger. I de to sistnevnte områdene ble bestandsplanene rullert forrige vinter. 

På bestandsplanmøtene samles FeFo, kommuner, lokale lag og foreninger samt andre interessenter for å legge en plan for avskyting og kvoter i årene som kommer. Til grunn for bestandsplanarbeidet ligger sett elg som jegerne har levert inn, og alle jaktlag oppfordres til å levere inn sett elg fra årets jakt så fort som mulig. 

Vi benytter anledningen for å takke for årets jakt, og håper den har bydd på flotte opplevelser og gode minner. Vi teller allerede ned til elgjakta i 2024!